Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Καλώς ήρθες Μάρτη

ΜΑΡΤΗΣ

Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε πρώτη του Μάρτη φορούμε στα χέρια των παιδιών βραχιόλια και δαχτυλίδια πλεγμένα με κόκκινη και άσπρη κλωστή. Τα "Μαρτάκια", όπως ονομάζονται, τα προστατεύουν για να μην τα κάψει ο ήλιος. Μόλις δούν το πρώτο χελιδόνι, αφήνουν το "Μαρτάκι" τους στα κλαδιά μίας αμυγδαλιάς. Κατά την παράδοση, το χελιδόνι θα το πάρει και θα το βοηθήσει να χτίσει τη φωλιά του.

 Αν και το Μάρτη υποδεχόμαστε την άνοιξη, η σημερινή μέρα βρήκε την πόλη μας με χιόνι. Μαθαίνουμε την παροιμία "Μάρτης είναι, νάζια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει" και μιλούμε για τον ευμετάβλητο καιρό αυτού του μήνα, τον οποίο και στην πορεία θα παρατηρούμε.

Υποδεχόμαστε, λοιπόν, τον Μάρτη με τις εικαστικές μας δημιουργίες. Επιλέγουμε να απεικονίσουμε συμβολικά την παραπάνω παροιμία. Στο κέντρο της ζωγραφιάς μας σχεδιάζουμε το βραχιόλι του Μάρτη. Στο μισό της σελίδας ζωγραφίζουμε έναν ήλιο, που αναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης. Στο υπόλοιπο μισό ζωγραφίζουμε το χιόνι, για να θυμόμαστε τον τρόπο που καλωσορίσαμε τον μήνα!

Τα έργα μας είναι ιχνογραφήματα με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές στο φόντο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.