Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ημέρες γνωριμίας

Ξεχωριστοί, χαρούμενοι, δημιουργικοί

Ξεχωριστοί, χαρούμενοι, αγαπημένοι.
Τώρα γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε.
Μια ομαδική σύνθεση γνωριμίας, συνεργασίας και επαφής με τα χρώματα και τα υλικά εικαστικής δημιουργίας.
Στάδια κατασκευής
Το υλικό που επιλέγουμε να δουλέψουν οι μαθητές είναι η κηρομπογιά σε χαρτόνι κάνσον. Η ιδιότητα της κηρομπογιάς να απλώνει εύκολα και να συνεχίζει να βάφει, ακόμη κι αν σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, την καθιστά ένα εύκολο υλικό, ιδιαίτερα ευχάριστο στη χρήση του κυρίως τις πρώτες ημέρες που ξεκινούν οι εικαστικοί πειραματισμοί των παιδιών.
Αρχικά γεμίζουν με χρώματα μία επιφάνεια μεγάλου μεγέθους που θα αποτελέσει το φόντο της εργασίας( ομαδοσυνεργατική). Στη συνέχεια, κάθε παιδί βάφει την παλάμη του με χρώματα της επιλογής του( ατομικό έργο).
Η τελική σύνθεση διαμορφώνεται κολλώντας τις παλάμες στο φόντο και δίνοντάς της έναν τίτλο: 
" Ξεχωριστοί, χαρούμενοι, αγαπημένοι"
Ημέρες γνωριμίας. Μαθαίνουμε να επιλύουμε τις μεταξύ μας διαφορές, να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε τους γύρω μας. Καθένας μας είναι ξεχωριστός, αλλά ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και γινόμαστε ομάδα. Κοινωνικοποιούμαστε και δημιουργούνται οι πρώτες φιλίες.
Χαρούμενοι, αγαπημένοι, μαζί.

Gianni Rodari

Η περίφημη βροχή του Πιομπίνο

Βιβλιοπρόταση:
"Η περίφημη βροχή του Πιομπίνο",
Gianni Rodari από τα "παραμύθια από το τηλέφωνο", εκδόσεις: Τεκμήριο.
Μετά την αφήγηση του παραμυθιού, δίνουμε στους μαθητές μικρά κομμάτια χρωματιστών χαρτιών, τα οποία βάφουν πουά με δαχτυλομπογιές και χρησιμοποιώντας ωτογλυφίδες.
Κόβουμε καρδιές από κάνσον χαρτόνι, τις οποίες τα παιδιά βάφουν με δαχτυλομπογιές. Τις κολλούμε στο φόντο που προηγουμένως δημιουργήσαμε με τα πουά χρωματιστά χαρτιά.
Η τελική εικόνα του έργου μας είναι η ακόλουθη:
Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν, μας κάνουν να ονειρευόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί.