Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

trick or treat

Halloween & Yayoi Kussama


Συχνά τα έθιμα κάθε κοινωνίας συνδέονται με τα γυρίσματα του χρόνου, αλλά και με τα προϊόντα της γης σε κάθε εποχή. Οι ανθρώπινες ανάγκες περνούν από γενιά σε γενιά και εκφράζονται μέσα από γιορτές. Συγκρίνοντάς τες διαπιστώνουμε πως, ανεξαρτήτως της κληρονομιάς και των παραδόσεών μας, ως άνθρωποι δε διαφέρουμε πολύ μεταξύ μας.
Το σχολείο οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στόχος του συγκεκριμένου project διαπολιτισμικής αγωγής είναι να εντοπίσουμε τη συνάφεια ή τις διαφορές ανάμεσα στις πολιτισμικές παραδόσεις άλλων λαών με τα δικά μας έθιμα.
Στο κομμάτι της δημιουργικής έκφρασης επιλέξαμε, αυτή τη χρονιά, να συνδέσουμε τις κολοκύθες του Halloween, της ημέρας που σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του Χειμώνα, με το πουά σύμπαν της Yayoi Kussama (Γιαγιόι Κουσάμα). Η σπουδαία σύγχρονη εικαστικός από την Ιαπωνία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες φωνές της avant - garde και τα έργα της αφήνουν μία υπερρεαλιστική αίσθηση.
Φέτος ,λοιπόν, το κοστούμι του Τζακ, του Βασιλιά από τις κολοκύθες...είναι πουά. Εμπνευσμένο από την τέχνη της Γιαγιόι Κουσάμα!
Φάρσα ή κέρασμα;
Οκτώβριος, 2019
Πηγή έμπνευσης:
Τα έργα της Yayoi Kussama.