Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Τα μουντζουρογραφήματα είναι έργα τέχνης


Το «μουντζουρογράφημα» είναι το πρώτο πρώιμο στάδιο του παιδικού ιχνογραφήματος. Είναι η αρχική απόπειρα των παιδιών να εκφραστούν εικαστικά, αποτελεί σημαντική προσπάθεια οπτικο-κινητικού συντονισμού (συντονισμού ματιού-χεριού) και σύμφωνα με τις αρχές του μαθήματος της «Αισθητικής Αγωγής» ενίοτε παραπέμπει στη ζωγραφική των ανθρώπων των σπηλαίων.

Το «μουντζουρογράφημα» μέσα από την ακατέργαστη/αυθόρμητη ομορφιά του, την ανάμειξη χρωμάτων και υλικών ζωγραφικής και την κυκλική του φορά, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως αυθεντική παιδική δημιουργία και μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως στα χέρια του/της παιδαγωγού ή του γονιού, ώστε να ενθαρρύνει/ενισχύσει κάθε δημιουργική απόπειρα των παιδιών.

Έχοντας ως στόχο μας την ενθάρρυνση, την αποδοχή κάθε εικαστικού πονήματος των μαθητών/μαθητριών μας, και αξιοποιώντας μία ιδέα που βρήκαμε στην ομάδα «Παιδικός πλανήτης» του Facebook (ανάρτηση 23/09/2022 με πηγή το Pinterest), καθοδηγήσαμε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους «ανθρωπάκια», αξιοποιώντας τα «μουντζουρογραφήματά» τους είτε μεμονωμένα είτε συνεργαζόμενα με κάποιον/κάποια φίλο/φίλη τους.

Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο και αποτυπώνεται στα έργα τους, τα οποία τα παιδιά χάρηκαν τόσο που εξέφρασαν την επιθυμία να τα πάρουν στο σπίτι.

________________

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα που προαναφέραμε και ιδιαιτέρως τα μέλη αυτής που έκαναν τη σχετική ανάρτηση για τη διάχυση της όμορφης ιδέας.