Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ένα project με θέμα την Ειρήνη

 

"Πόλεμος είναι..."

Ο πόλεμος είναι σκοτάδι και μαυρίλα, πύρινες φλόγες, καμένα και μαραμένα λουλούδια.

"Ειρήνη είναι..."

Η ειρήνη είναι φως και χρυσαφιά χρώματα, λουλούδια, αγάπη, ομορφιά.

Ένα project με θέμα την Ειρήνη

Εικαστική αγωγή:

Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός Ισπανικής καταγωγής, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεύματος του κυβισμού και της σύγχρονης τέχνης γενικότερα.

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ανατρέχουμε στους πίνακες του Pablo Picasso και συγκεκριμένα σε ορισμένους αυτών με θέμα την Ειρήνη. Τους παρατηρούμε, τους περιγράφουμε και εστιάζουμε στα χρώματα και στα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. 

Επιλέγουμε το κλασικό έργο «Παιδί με το Περιστέρι», στο οποίο ο Πικάσο σαφώς συνδέει την ελπίδα με την παιδικότητα καθώς και κάποια λιγότερο γνωστά σκίτσα του που παραπέμπουν στην Ειρήνη, όπως «Ο χορός της νιότης», το «Περιστέρι της ειρήνης», η μορφή της Ειρήνης και το μπουκέτο με τα λουλούδια.


Αποδίδουμε σε σχετικό φύλλο εργασίας την ειρήνη είτε με τον δικό μας τρόπο είτε πιο αφαιρετικά, προσπαθώντας τα σκίτσα μας να παραπέμπουν στα έργα του ζωγράφου και αντιγράφουμε τη λέξη «ΕΙΡΗΝΗ» (portfolio: Γλώσσα).

Παιδική λογοτεχνία:

Επεξεργαζόμαστε το παραμύθι "Το βιβλίο της ειρήνης", Τόντ Παρ, εκδόσεις: Μεταίχμιο: ακρόαση, συζήτηση, περιγραφή των εικόνων και κατανόηση/ανάπτυξη του νοήματος και των μηνυμάτων του.

Μουσική αγωγή:

Ακούμε, απολαμβάνοντας και προσπαθούμε να μάθουμε το αντιπολεμικό τραγούδι "Τα ραφτικά της γιαγιάς".

Τραγούδι: Άννα Βίσση, μουσική: Σάκης Τσιλίκης, στίχοι: Λάζαρος Μπίκας, ενορχήστρωση: Χάρης Ανδρεάδης. Άλμπουμ "Το τζιτζίκι και η παρέα του", 1980.


**********

       1. Τα έργα του Πάμπλο Πικάσο είναι φωτογραφίες από το εποπτικό υλικό της εκπαιδευτικού.

         2. το τραγούδι ανακτήθηκε από τον χρήστη στο YouTube «Αργύρη Παπαργυρίου» στις 29/10/2022. Χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.