Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

"Μάρτης είναι, νάζια κάνει..."

 

Ο Μάρτιος, εναρκτήριος μήνας της άνοιξης, χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία καιρικών φαινομένων, γεγονός που ενέπνευσε σειρά θρύλων, παραδόσεων, εθίμων και λαϊκών ρήσεων ως προσπάθειες ερμηνείας και απόδοσης/καταγραφής αυτών.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για το σχολικό έτος 2023-2024 με θέμα την Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, επιλέξαμε -σε σύμπραξη με τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/μαθήτριες των Β΄ και Γ΄ Τάξεων του συστεγαζόμενου Δ.Σ.- να υλοποιήσουμε δράσεις, εικαστικά εργαστήρια και ανταλλαγή «δώρων» (κατασκευών/δημιουργιών), έχοντας τις παραδόσεις αυτές ως θεματικό άξονα.

Δράσεις με τη Β΄ Τάξη

Κατά τη συνάντησή μας με την Β΄ τάξη, σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε τον σχετικό με τις «Γυναίκες του Μάρτη» θρύλο μέσω μίας δραματοποίησης, που θα περιλαμβάνει αφήγηση από την Παιδαγωγό, διάδραση με τους μαθητές/μαθήτριες και θεατρική αναπαράσταση αυτού από ομάδα νηπίων. Επιπρόσθετα, έχοντας απεικονίσει σε ατομικά ιχνογραφήματα τις γυναίκες του Μάρτη, θα δωρίσουμε τα έργα στο Δημοτικό Σχολείο, ώστε σε βάθος χρόνου να συμπεριληφθούν στην κοινή Εικαστική Έκθεση που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε. Οι δημιουργίες που ετοιμάσαμε είναι οι ακόλουθες: 

Οι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ θα ανταποδώσουν παρουσιάζοντας σε εμάς τα «Χελιδονίσματα», συνοδευόμενα από σχετικές  χειροτεχνίες.

Δράσεις με τη Γ΄ Τάξη

Με αφετηρία το έθιμο «Το βραχιόλι του Μάρτη», που πλέκεται με λευκή και κόκκινη κλωστή και είθισται να περνιέται στον καρπό των παιδιών την πρώτη ημέρα του μήνα ώστε να τα προστατεύσει από τον ήλιο που καίει, οι μαθητές/μαθήτριες του Νηπιαγωγείου κατασκεύασαν για τα παιδιά του Δημοτικού σελιδοδείχτες και κουκλίτσες/γούρια στα χρώματα του Μάρτη, τα οποία πρόκειται να τους χαρίσουν. Οι δημιουργίες που ετοιμάσαμε είναι οι ακόλουθες: 

Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ θα ανταποδώσουν παρουσιάζοντας σε εμάς τον θρύλο «Το βαρέλι των δώδεκα μηνών» κατά τον τρόπο που έχουν σχεδιάσει/προγραμματίσει.

**********

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ/ΠΗΓΕΣ

1. Την ιδέα για τους σελιδοδείχτες στα χρώματα του Μάρτη την εμπνευστήκαμε από το εξαιρετικό Ιστολόγιο «ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ» της συναδέλφου κ. Μαρίας Κουτσανοπούλου: "Ο Μάρτης πήρε τα χρώματα"

2. Την ιδέα για τις κουκλίτσες/γούρια στα χρώματα του Μάρτη τη βρήκαμε στην ομάδα του Facebook «Παιδικός Πλανήτης» (ανάρτηση 01/03/2024 της κ. Δέσποινας Υψηλάντη), που παρουσιάζει τις δημιουργίες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης.

Ολόθερμες ευχαριστίες για την έμπνευση!