Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Άνοιξη

Ομαδική σύνθεση/κολλάζ μικτής τεχνικής
με θέμα την Άνοιξη.

Για το φόντο χρησιμοποιήσαμε κάνσον χαρτόνι που βάψαμε με κηρομπογιές. Σε κάποια σημεία προσθέσαμε λωρίδες κομμένες από εφημερίδα.
Για τα λουλούδια κόψαμε κάνσον χαρτόνια, τα οποία ζωγραφίσαμε με κηρομπογιές. Για κοτσάνι χρησιμοποιήσαμε χρωματιστά γλωσσοπίεστρα, τα οποία στολίσαμε με χάντρες.

σελιδοδείκτες

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Όπως ο ήλιος μας φωτίζει,
έτσι κι ένα καλό βιβλίο δίνει φως στη σκέψη μας
και οι εικόνες που φέρνει στο νου μας
έχουν κάτι από το χρώμα της Άνοιξης.
 Οι σελιδοδείκτες είναι κατασκευασμένοι από τα παιδιά.
( Ζωγραφική με μαρκαδόρους και κηροπαστέλ σε χαρτόνι κάνσον.)
Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες μας:
  το ιστολόγιο ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ
Ευχαριστούμε θερμά!

αγιογραφώντας

Γνωριμία με την τέχνη της Αγιογραφίας.

Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πάσχα, μιλήσαμε με τους μαθητές για την τέχνη της αγιογραφίας. Συζητήσαμε για τις διαφορές της με τη ζωγραφική και προσκαλέσαμε μία αγιογράφο, στην οποία θέσαμε τα ερωτήματά μας και από την οποία μάθαμε κάποιους βασικούς κανόνες που διέπουν τη Βυζαντινή αγιογραφία. 
Την παρακολουθήσαμε ζωντανά να απεικονίζει τον Χριστό με το ακάνθινο στεφάνι. Παρατηρήσαμε από που ξεκίνησε, πως συνέχισε, είδαμε τι χρώματα χρησιμοποιεί, πως τα χρησιμοποιεί και τον τρόπο που αποδίδει τις λεπτομέρειες στο έργο της.
Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ακούγαμε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και παρατηρήσαμε τον τρόπο που απεικόνισε ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί αρχικά ως αγιογράφος, το Θείο Πάθος. 
Ανατρέξαμε, επίσης, στον τρόπο που ο Γκωγκέν και ο Σαλβαντόρ Νταλί απέδωσαν τον Εσταυρωμένο. Διακρίναμε την εντελώς διαφορετική τεχνοτροπία των τριών αυτών ζωγράφων, αν και το θέμα έμπνευσής τους ήταν κοινό. 
Τέλος και κυρίως, εξετάσαμε τον τρόπο που αποδίδεται ο Εσταυρωμένος μέσα από τις βυζαντινές αγιογραφίες. 

Ευχαριστούμε θερμά την αγιογράφο που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα κατάνυξης και την ομορφιά της τέχνης της στην τάξη μας!
Την εικόνα, που ζωγράφισε ειδικά για εμάς, μας την χάρισε και κοσμεί την τάξη μας.
Δράσεις, Πάσχα 2017.