Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσκληση ζωγράφου

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Αγκαλιά με ένα βιβλίο. Η ιστορία της γραφής», πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στον χώρο του Νηπιαγωγείου του κ. Τάκη Χάτσιου, ζωγράφου – γραφίστα.

Ο κ. Χάτσιος παραχώρησε στις εκπαιδευτικούς επιλεγμένα έργα του από τη σειρά «Ημικύκλια», τα οποία θα παρουσιαστούν στους μαθητές/μαθήτριες προκειμένου να αξιοποιηθούν ως εικόνες σε μία ιστορία που οι ίδιοι θα προσπαθήσουν να συγγράψουν. Στόχος της δράσης είναι η καλλιέργεια της φαντασίας των παιδιών, η εισαγωγή αυτών στη δημιουργική γραφή και η μετοχή τους στη λειτουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου.

Ο προσκεκλημένος μας εισήγαγε τα παιδιά σε βασικές γεωμετρικές έννοιες, απαραίτητες για την κατανόηση και τη δημιουργία του σχήματος του ημικυκλίου.  Κόβοντας  χρωματιστά χαρτόνια, δημιούργησε μικρούς και μεγάλους κύκλους οι οποίοι βοήθησαν ώστε, κατά την παρουσίασή του,  οι έννοιες να γίνουν αντιληπτές από τους μαθητές/μαθήτριες,  που συμμετείχαν βιωματικά σε παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες.

Τα αποκόμματα των χαρτιών που χρησιμοποίησε τα φωτογράφισε και έπειτα από ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας προέκυψε ένα έργο, το οποίο αφιέρωσε στους μικρούς εν δυνάμει δημιουργούς, προσκαλώντας τους να διαβάσουν μαζί του την ιστορία που θα γράψουν με αφορμή τα έργα του στον χώρο της γκαλερί του. Το συγκεκριμένο έργο σκεφτόμαστε να το αξιοποιήσουμε ως εξώφυλλο του παραμυθιού μας.

Ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Τάκη Χάτσιο που δέχτηκε να γίνει ο εικονογράφος στην πρώτη συγγραφική μας απόπειρα. Κυρίως, τον ευχαριστούμε που γέμισε την ημέρα μας με «σημεία», κύκλους, ημικύκλια, χρώματα, παιχνίδια και εικόνες, μαθαίνοντάς μας να βλέπουμε τον κόσμο με έναν τρόπο πολύχρωμο και φωτεινό!


**********
Και μία υπέροχη ιδέα για χριστουγεννιάτικο δέντρο με ημικύκλια, σε συνέχεια της θεματικής επίσκεψής του Τ. Χάτσιου στη Σχολική Μονάδα. 
Ημικύκλια / Δέντρο / Κατασκευή με χαρτόνι.
(σε μορφή κάρτας ή τρισδιάστατο)
Η δική μας δημιουργία.
Δράσεις, Δεκέμβριος 2022