Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Επίπεδα γεωμετρικά σχήματα


 Την εβδομάδα από 30/12/2023 έως 03/02/2023, στο μάθημα των Μαθηματικών, επεξεργαστήκαμε και κατανοήσαμε τα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα (κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο). Αντιληφθήκαμε τα χαρακτηριστικά τους μέσω μίας σειράς ενδιαφερόντων παιχνιδιών ομαδοποιήσεων, διατάξεων/σειραθετήσεων, πινακογραφήσεων, που καλλιεργούν τη λογικομαθηματική σκέψη των μαθητών/μαθητριών. Οι δραστηριότητες αυτές διαθεματικά συνδέθηκαν και με το γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας καθώς και με τη Μουσική Αγωγή, την Ψυχοκίνηση και την Εικαστική Έκφραση.

 Στο πλαίσιο σύνδεσης της γεωμετρίας με την τέχνη, ο ζωγράφος Τάκης Χάτσιος μας πρότεινε εικαστική του δημιουργία, προκειμένου να αξιοποιηθεί στη διδακτική ενότητα των σχημάτων.

Ακολούθησε περιγραφή του εικαστικού έργου, αναγνώριση των σχημάτων που το συνθέτουν, παιχνίδι με αυτά και απόδοση του έργου από τους μαθητές/μαθήτριες μέσω μίας ομαδο-συνεργατικής ανάγλυφης σύνθεσης με σχήματα (υλικά: χαρτόκουτα κομμένα και βαμμένα με πινέλα και δαχτυλομπογιές).

 Το παιχνίδι με τα σχήματα του έργου οδήγησε, τέλος, και σε μία νέα σύνθεση από τους μαθητές/μαθήτριες που μας πρότεινε ο δημιουργός του. Τον ευχαριστούμε θερμά  που για μία ακόμη φορά συνεργάστηκε μαζί μας, προσφέροντας στο σχολείο μας.