Την εβδομάδα από 07-10-2024 έως 10-10-2024, και με αφορμή τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τους Τούρκους στις 11 Οκτωβρίου, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες με κύριο στόχο οι μαθητές/μαθήτριες να οδηγηθούν σε κατάσταση προβληματισμού, προκειμένου να βρουν λύσεις διαφύλαξης της ειρήνης. Οι δραστηριότητες που αφορούν στα Θεματικά Πεδία του Π.Σ. αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το είδος διερεύνησης «Επίλυση προβλήματος».
Αφόρμηση αποτέλεσε η παρουσίαση/ανάγνωση ενός επιλεγμένου αντιπολεμικού παραμυθιού, το οποίο οι μαθητές/μαθήτριες επεξεργάστηκαν ποκιλοτρόπως στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, κατακτώντας επιμέρους γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που άπτονται και των τεσσάρων θεματικών πεδίων του νέου Προγράμματος Σπουδών και τα οποία είναι τα ακόλουθα:
- Παιδί και Επικοινωνία (Γλώσσα & Τ.Π.Ε.).
- Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία (Προσωπική και Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη, Κοινωνικές Επιστήμες).
- Παιδί και Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία Κατασκευών).
- Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση (Κινητική Αγωγή & Τέχνες).
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:
Δραστηριότητα 1:
Ακρόαση του αντιπολεμικού παραμυθιού «Οι Κατακτητές», Ντέιβιντ Μακ Κη, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ. Ανάγνωση από την παιδαγωγό, συζήτηση με τους μαθητές/τριες, περιγραφή εικόνων και ανα-αφήγησή του από αυτούς/αυτές. Εμβάθυνση στα μηνύματά του και απάντηση στο ερώτημα τι λύσεις θα πρότειναν, στην περίπτωση που κατακτητές απειλούσαν την πατρίδα τους. Πλειοψηφική επιλογή πολιτισμένων λύσεων, παρόμοιων με αυτές που παρουσιάζονται στο παραμύθι, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και την ενίσχυση φιλικών σχέσεων με τους άλλους (Παιδί και Επικοινωνία, Γλώσσα & Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία).
Δραστηριότητα 2:
Στο παραμύθι, όταν ο πολεμοχαρής αρχικά Στρατηγός κατάλαβε ότι δε χρειαζόταν να έχει μεγάλο στρατό στη μικρή χώρα, αποφάσισε να αφήσει μόνο 10 στρατιώτες για να τη φυλάνε. Οι μαθητές/μαθήτριες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο υλικό (ξύλινα στρατιωτάκια) προβαίνουν σε απαριθμήσεις (1-10), εισάγονται στην έννοια του πληθικού αριθμού και συνδέουν κάθε αριθμό με το αντίστοιχο αριθμητικό του σύμβολο (Παιδί και Θετικές Επιστήμες, Μαθηματικά).
Δραστηριότητα 3:
Οι μαθητές/μαθήτριες θεωρώντας ορθή λύση τη φιλική/γλυκιά προσέγγιση των υποθετικών κατακτητών κι όχι τη χρήση βίας, τρόμου ή απειλών, πρότειναν να τους φιλοξενήσουν, προσφέροντάς τους την παραδοσιακή/τοπική πίτα κιχί και να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους το τραγούδι «Μήλο μου κόκκινο». Στο παραμύθι, άλλωστε, ανάλογα φέρθηκαν και οι κάτοικοι της μικρής χώρας που ο Στρατηγός επεδίωξε να κατακτήσει. Για τον λόγο αυτό τραγουδούν και χορεύουν το προαναφερθέν τραγούδι (Παιδί, Σώμα και Κινητική Αγωγή). Πλάθουν κιχιά με πλαστελίνη, τα «ψήνουν» (Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη) και δημιουργούν εικαστική σύνθεση που αναπαριστά συμβολικά την πρόταση επίλυσης προβλήματος που πρότειναν. Η ομαδο-συνεργατική εικαστική τους δημιουργία απεικονίζει ένα μήλο, που στο περίγραμμά του παιδία χορεύουν το παραδοσιακό τραγούδι και που το κέντρο του στολίζει ένα κιχί (Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.